Taru Tomperi

Minä

Olen kotoisin Sortavalasta, mitä nyt kävin syntymässä evakkomatkalla Vilppulassa. Synnyin kynä kädessä, tai ainakin äitini väitti niin. Joka tapauksessa kiinnostus kuvataiteisiin oli olemassa jo ihan pienestä pitäen. Taide on ollut harrastukseni ja työni nyt jo yli seitsemän vuosikymmenen ajan. Isäni oli rautatieläinen ja muutimme lapsuudessani usein. Ensimmäiset vuoteni asuimme aina junaratojen varrella. Kotoa rata vei minut ensin Tampereelle tyttölyseoon ja sieltä Helsinkiin, taideopintoihin Ateneumiin. Opiskeluaikana jouduin päättämään ryhdynkö vapaaksi taiteilijaksi vai opettajaksi. Valitsin varmemman toimeentulon ja valmistuin kuvataideopettajaksi. Työurani tein Nurmijärven Yhteiskoulussa, 38 vuotta kuvaamataidon lehtorina. Opetustyön ja perheenkasvatuksen ohessa välillä ehdin maalata vähemmän ja välillä enemmän. Pitkät kesälomat auttoivat, ilmaisuni kehittyi koko ajan hiljalleen. Ehdinpähän jossain välissä myös hankkia jatkokoulutusta Helsingin Yliopistossa ja Taideteollisessa Korkeakoulussa.

Neljän lapseni vartuttua minulla alkoi olla enemmän aikaa maalamiselle. Pidin omia näyttelyitä, osallistuin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Hankin myös lisää koulutusta jätettyäni opetustyön.

Artists Statement

Nykyisin maalaan enimmäkseen akvarelleja. Tekotavan yllätyksellisyys ja sen monet tekniset mahdollisuudet ovat vieneet minut mukanaan. Märän värin arvaamaton leviäminen märällä paperilla ei lakkaa ihastuttamasta minua. Kerroksittain maalattujen väripintojen kuultavuus, peittävän ja kuultavan värin kontrasti antavat maalaukselle syvyyttä. Vesioheinteisen värin luistavuus ja nopea kuivuminen pakottavat nopeisiin ratkaisuihin. Se sopii minulle.

Teosteni aiheet liikkuvat usein esittävän ja abstraktin rajamailla. Luonnon näkymät saattavat muuttua lähes tunnistamattomaan muotoon. Monilla maalausmatkoillani taiteilijareidensseissä saadut kokemukset vaikuttavat pitkään kotimaahan palattuani. Nähty ja koettu saattaa putkahtaa töihini vielä vuosien päästä. Maalaan intensiivisesti ja ekspressiivisesti. Suuret maalaukseni vaativat fyysistä suoritusta. Opiskeltuani ja opetettuani taidetta kymmeniä vuosia olen tullut maalamisessani vaiheeseen, jossa itse luon omat sääntöni.

- Kun maalaan, kuuntelen vain itseäni.

Taru Tomperi

Taiteilija Taru Tomperi ateljeessaan syksyllä 2016.